Vlnr John Matton, Alain Thomas, J.-Claude Depraetere (secretaris), Sabine Rommens (voorzitster), Ignace Geurts en Germain Van de Populiere (Frans Vercouter ontbreekt)

 

Eerste voorzitter:

Antoinette Vandenbulcke

 

° Moen op 21 februari 1922 en
+ Moen op 18 maart 1998

 

Hoe een dubbeltje rollen kan. 

Antoinette Vandenbulcke, dochter van Ivo en Maria Decraene en echtgenote van Daniël Rommens, hield in 1975 met het oog op de schoonheid en het verleden een tentoonstelling over leven en werk van de overleden Moense kunstschilder Achiel Hennion. Zijn schoonzoon, die de uitnodigingen had gemaakt, noemde mevrouw Rommens ‘Voorzitter’ van de ‘heemkundige kring’. Op die manier en onder die noemer kwam Mulnis, de Moense Culturele en Heemkundige Kring, tot stand. 

 

Haar oudste zoon Eric, die in 1998 overleed, nam het secretariaat voor zijn rekening. Het was de bedoeling de liefde voor het eigen heem te bewaren en de eigen volkscultuur via verschillende activiteiten te verspreiden. Hiermee werd het sein op groen gezet voor de volgende tentoonstellingen om en rond Moen: ‘Oud Moen herleeft’, ‘Kunst in Moen’, ‘J. Verhenneman’, ‘Creatief Moen’, ‘Oudheden en curiositeiten’, ‘Moense Kunstenaars’ en de biënnale kermistentoonstelling van Moense kunstbeoefenaars. Daarenboven organiseerde Antoinette van 1976 tot 1998 regelmatig bijeenkomsten in haar woning aan de Bossuitstraat voor hen die in het kantklossen geïnteresseerd waren.

 

In het stichtingsjaar bracht het gezin Rommens-Vandenbulcke o.l.v. zoon Dirk het boek ‘Moen, ons dorp van toen’ uit. Vijf jaar later verscheen een tweede aanvullend deel. In 1988 werd naar aanleiding van het feestjaar ‘1000 jaar Moen’ een extra verzorgde uitgave aangaande de festiviteiten en het Moense patrimonium verspreid. Datzelfde jaar werd ook een tinnen schaal met schild van de gemeente aan de man gebracht en een vierdelige ‘Mulnis Millenniumkrant’ uitgegeven.

 

Antoinette stond eveneens aan de wieg van de heemfeesten met de grandioze Dorpsfeesten in 1978 als uitschieter, de bijeenkomst van uitgeweken Moense acteurs en muzikanten, de buitenbeentjes zoals de Poëzieavonden met werk van zoon Dirk, de Jeugd- en Muziekconcerten met de leerlingen van de muziekschool en de ontspanningsavond ‘Zo gezegd, zo gezongen’ met het Sint-Elooizangkoor, het optreden van Moens talent en interviews met bekende Moenenaars.

 

Samen met dokter Gommar Crepel zorgde de voorzitster van Mulnis in 1983 voor het inmetselen van een gedenksteen in de kerkmuur en voor het optrekken van een monumentje met keramieken kunstwerk van Edgard Antoin, waarop de beeltenis staat van de vroegere romaanse kerk, die door het huidige neogotische gebouw werd vervangen. Behalve die blijk van waardering voor het vroegere godshuis kwam er ook een blijvende herinnering aan enkele merkwaardige dorpskapellen, die werden gerestaureerd en in stand gehouden. 

 

De heemkundige kring lag in 1976 tevens aan de basis van de bescherming en het behoud van het sympathieke Sint-Pietersophaalbrugje over het kanaal Bossuit-Kortrijk, dat eigenlijk al veroordeeld was om afgebroken te worden, zoals dat gebeurde met de gewezen souterrain op het kanaal.

 

In 1986 bekwam Antoinette Rommens-Vandenbulcke het bovenste gedeelte van het leegstaande oude schoolhuis bij de gemeenteschool in de Beekstraat om er een museum in te richten. Haar rijke verzameling materiaal, gebruiksvoorwerpen die in vroegere tijden thuis, op school of in het dorp te zien waren of gebruikt werden konden er in ogenschouw worden genomen. Veel Moenenaars droegen hun steentje bij. 

 

Toen de gemeente besloot het bouwvallig gebouw met de grond gelijk te maken, kreeg het heemkundig museum in 2000 – het jaar van zijn 25-jarig bestaan – onderdak in een gedeelte van het vroegere klooster op de Moenplaats 10. De laatste zusters in Moen van de congregatie O.L.V. van Zeven Weeën uit Ruiselede hadden namelijk hetzelfde jaar het gebouw verlaten.

 

In 1987 werd Antoinette Rommens-Vandenbulcke door het Willemfonds Zwevegem tot figuur van het jaar uitgeroepen.

 

Na het overlijden van Antoinette heeft haar dochterSabine Rommens, de Moense kunstschilderes, het voorzitterschap van de Culturele en Heemkundige Kring Mulnis overgenomen. Sabine, die gehuwd was met wijlen Frans Vanmarcke, wil het werk van haar moeder zo lang mogelijk voortzetten.

 

Bron: “101 Zwevegemse figuren, deel 1”, 8 april 2014, Amantine

Eerste deel van een verzameling korte biografieën van mensen uit de fusie-gemeente Zwevegem die tijdens hun leven om een of andere reden opvielen op politiek, sportief, cultureel, folkloristisch vlak, of hoe dan ook en die overleden zijn na de Tweede Wereldoorlog. Auteurs: Jaak Bataille, André Coorevits, Jan Deloof, Raphael Desmet, Gerrit Suys, Remi Van Loosveldt, Luc Vanassche en André Velghe.