Het begin

De weduwe Antoinette Rommens-Vandenbulcke was de stichtster van de Heemkundige Kring van Moen. Het was steeds haar vurigste wens geweest om het groepsleven in Moen opnieuw leven in te blazen en de mensen te leren oog te hebben voor het schone van het verleden.

In 1975 kwam Antoinette Rommens – Vandenbulcke met het initiatief om eens een tentoonstelling op te zetten rond Achiel Hennion, een oud Moens kunstenaar. Samen met haar zoon Erik zocht Antoinette de weduwe Hennion op en met de hulp van de schoonzoon van deze laatste zetten ze deze eerste tentoonstelling en activiteit op. Buiten haar weten om liet deze uitnodigingen drukken en doopte Mevrouw Rommens tot “Voorzitter” van de “Heemkundige Kring”, die op die manier gesticht werd.

Die eerste tentoonstelling was dan ook een aanloop tot een hele reeks tentoonstellingen om en rond Moen, zoals “Oud Moen herleeft” (1975), “Kunst in Moen” (1976), “J.Verhenneman” (1977), “Creatief Moen” (1978,1979,1980), “Oudheden en Curiositeiten” (1981), en “Moense Kunstenaars” (1982).

In 1978 hadden de Dorpsfeesten plaats waarvoor Mevrouw Rommens zich enorm inzette tot het welslagen van deze succesrijke feesten. Bovendien lag zij ook aan de basis van het initiatief waarbij Moense acteurs en muzikanten van Moense afkomst, maar uitgeweken, bijeengebracht werden.

Vermeldenswaard is ook het feit dat de rest van de familie Rommens zeer actief was en is op dit vlak. Dit bewijst de uitgave in 1975 van het boek van Dirk Rommens, “Moen ons dorp van toen”, waarvan in 1980 een tweede deel verscheen. Deze werken werden volledig door de familie Rommens gerealiseerd, zowel wat betreft de samenstelling, typewerk als inbinden ervan.

Een duidelijk voorbeeld dat er door de familie Rommens werkelijk geen moeite te veel was en is in 1988 verscheen dan “1000 jaar Moen”, een zeer verzorgde uitgave t.g.v. de Festiviteiten van Duizend Jaar Moen.

Daarnaast hebben ze ten volle geijverd voor het behoud van Sint-Pietersbrug en de omgeving ervan en van de Moense Kerktoren.